Wat doe jij op 4 & 5 mei?

4 mei

Nationale Dodenherdenking

Nationale Dodenherdenking op de Dam

Om 20:00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil. 
Ieder jaar vindt de Nationale Dodenherdenking plaats bij het Nationaal Monument op de Dam. Dit jaar worden er extra maatregelen getroffen waardoor er minder publiek aanwezig zal zijn. Bekijk op 4 mei vanaf 18:45 uur de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk en de Nationale Herdenking bij de NPO1 of NOS Live. 



Theater na de Dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking om 21:00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien.Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan 130 voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Marlou Gorter verzorgd dit jaar de voorstelling in Carré.



Open Joodse Huizen

Van 28 april t/m 5 mei zijn de Huizen van Verzet te bezoeken. Verhalen over slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, verteld op hun voormalig (onderduik)adres. 



Eerbewijs 2024 

De Oorlogsgravenstichting organiseert het jaarlijkse Eerbewijs in Loenen. Stilstaan bij de gevolgen van oorlog, de echo die doorklinkt op het leven van de slachtoffers, hun nabestaanden en de generaties daarna.



Nationale Kinderherdenking

Dit jaar wordt in Madurodam de negende editie van de Nationale Kinderherdenking gehouden. Op deze dag staan duizenden kinderen weer stil bij het feit dat zij in Nederland in vrijheid kunnen leven. Het bijzondere is dat dat deze herdenking speciaal voor, door en met kinderen is georganiseerd. 



Vuur van de Vrijheid

In de nacht van 4 op 5 mei ontsteekt de burgemeester van Wageningen tijdens de ceremonie het vuur voor het historische Hotel de Wereld. De Bevrijdingsvuurceremonie krijgt dit jaar wederom een grote nationale uitstraling door een unieke samenwerking tussen Wageningen45, de NOS, Theater na de Dam en XSAGA.



5 mei


Vrijheidsmaaltijden

Door het hele land én in het Caribisch gebied worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd waarbij de gasten in gesprek gaan over vrijheid. Organisatoren van de Vrijheidsmaaltijden konden dit jaar een financiële bijdrage aanvragen bij Vfonds. De regeling was een succes, naar verwachting nemen 100.000 mensen dit jaar deel aan een Vrijheidsmaaltijd. 


 

Bevrijdingsfestivals 

Meer dan 300 optredens in 14 steden verspreid over het hele land. Claude, Flemming, Son Mieux en Wende vliegen als Ambassadeurs van de Vrijheid door Nederland om op te treden op de Bevrijdingsfestivals. 


 

Vrijheidscolleges

Het is inmiddels vaste prik: op Bevrijdingsfestivals door het hele land vind je op de podia niet alleen getalenteerde zangers, dansers en andere kunstzinnige acts, maar ook Vrijheidssprekers van de Vrijheidscolleges.


 

Freedom Ride

De Freedom Ride is een Bevrijdingsfestival, maar dan op de fiets. Fietsliefhebbers ontmoeten elkaar in Apeldoorn om samen langs plekken te fietsen die onlosmakelijk verbonden zijn aan onze oorlogsgeschiedenis. Halverwege de tocht vindt er een indrukwekkende ceremonie plaats om stil te staan bij vrede & vrijheid.


 

Bevrijdingsconcert

Ieder jaar sluiten we Bevrijdingsdag af met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam, in aanwezigheid van de koning, de koningin en de minister-president. Het Bevrijdingsconcert is voor iedereen gratis toegankelijk en te zien op NPO1. 



 

   Linkedin  Instagram  Twitter